Nossa cuschina dal schaner - Charn alpina e paucas ingredienzas – la cuschina Hatecke
David Hatecke da Scuol è cuschinunz e mazler. L'engiadinais viva per la culinarica, da l'ingredienza fin il plat sin la maisa dal giast. Ad RTR ha el tradì dus recepts simpels, che las butias Hatecke servan en l'Engiadina ed a Turitg.
Dapi l’atun 2024 pon ins mangiar gist davos l’opera da Turitg quai che vegn descrit sco «charn alpina». La mazlaria Hatecke ha avert cun «Hatecke Du Théâtre» la sisavla butia – quatter filialas datti en l'Engiadina, la nova è la segunda a Turitg. En quella nova filiala visita RTR David Hatecke. El è il figl da Ludwig Hatecke, ch'è sez mazler en la terza generaziun e maina las butias a Turitg sco era quella a San Murezzan. David Hatecke è plinavant responsabel per tut las spaisas ed ils recepts.
David Hatecke è nat e creschì si a Scuol. Il figl d'ina mamma bavaraisa e d’in bab engiadinais è s’interessà gia dapi giuven per la cuschina. Visitas en restaurants da clients da la mazlaria Hatecke sco era la cuschina da la tatta tudestga hajan inspirà ses gust.
Gia sco uffant hai jau cuschinà ensemen cun mia tatta en la Germania.
Suenter la scola ha l’Engiadinais fatg il giarsunadi sco cuschinunz en il «Restaurant Chastè» a Tarasp, silsuenter in practicum tar il «Grill-Ueli» en il Globus Turitg ed ha la finala cumenzà tar l'affar da famiglia en la mazlaria. Ses bab, Ludwig Hatecke, è plitost il tgau creativ davos ils products da charn sco la charn setga ed ils salsiz. David ha persuenter creà ils recepts e fabritgà la part gastronomica da las butias Hatecke. Tgi che David Hatecke è privat e co el ticca culinaricamain udis qua:
La salata d'enviern
L'emprim plat che David Hatecke preschenta è la salata d'enviern. Sia creaziun è da prender ina salata tenor gust, garnida cun pulpa u charn secca tagliada fin, vitiers vegn chaschiel chaura luà en furn. Il cuschinier engiadinais cumplettescha la salata gugent cun fritgs u legums. Per dar ina nota frestga per exempel cun maila, tomatas «konfiert» e giglidra. Las tomatas n'èn dentant betg crivas mabain van per trais enfin quatter uras en furn a bassa temperatura. Il recept per quellas chattais giusut. Cumplettà vegn il recept cun ieli d'olivas e da sem-zitga ed aschieu da pairs, sal e paiver.
La salata d'enviern da David Hatecke
Tomatas «konfiert»
Avrir la boxSerrar la box
1 kg tomatas cherry
50 ml ieli d'olivas
3 frischlas d'agl en flettas
sal e paiver
1/2 puschel timian
zutger da canna
Plazzar las tomatas sin la lastra e reparter suren tut las ingredienzas. Coier in'ura tar 150 grads aria circulanta. Metter las tomatas en magiels da conserva igienics ed emplir cun liquid ch'è restà sin la lastra. Sche las tomas èn betg cuvertas, implir cun ieli d'olivas enfin ch'ellas èn cuvertas. Far en ils vaiders per 45 mints tar 90 grads.
Il carpaccio al forno cun lardo
Per il segund recept da la cuschina dal schaner segua David Hatecke al credo da duvrar paucas ingredienzas d'auta qualitad per crear la fin ina tratga deliziusa. Per in carpaccio classic dovri ensasez be la charn, sal, paiver, ieli e limun. Il carpaccio al forno da Hatecke è dentant in zic pli spezial.
Il recept per il carpaccio al forno cun lardo
Avrir la boxSerrar la box
Per ina porziun drovi:
- 150 grams filet da bov taglià fin
- 30 grams lardo taglià anc pli fin
- parmesan grattà
- 2 tschaduns ieli d'olivas betg memia ferm
- 1 tschadun suc da citronas
- 1 prisa sal
- 1 prisa paiver
- paun preferì e paintg d'alp per servir daspera
Preparaziun:
Repartir la charn sin in grond plat. Sin quella repartir cun in tschadun il ieli, il suc, sal e paiver. Plazzar las flettas lardo e repartir il parmesan. Metter tar 260 grands (aria circulanta) en il furnel per 45 secundas. Adatg: la charn duai restar criva, il lardo ed il parmesan duain luar.
Servir immediat cun flettas dal paun preferì (per exempel baguette alv) e paintg d'alp.
Tipp:
Tar in carpaccio funcziuna in magiel da vin cotschen lev, che na dominescha betg il gust da la charn.
Carpaccio al forno cun lardo
Conservar sco en l'italia – a moda moderna
Per l'ultima episoda da nossa cuschina dal schaner datti in tip per conservar tratgas. En la mazlaria Hatecke a Scuol na vegn numnadamain betg mo mazzà ma era cuschinà. Liters da schuppas e kilos da gulaschs, brasatos ed autras tratgas vegnan preproducidas per vender ellas sco tratgas da «convenience food» en las filialas Hatecke. Pia sco tratgas precuschinadas ch'ins po stgaudar a chasa. Tenor studis dad Alix Partners dattan Svizras e Svizzers or 4,5 milliardas francs per tratgas precuschinadas. E quella cifra s'augmentia mintg'onn per 4%. La gronda dumonda da talas tratgas senta era la mazlaria Hatecke.
En l'Italia conservesch'ins tomatas madiras en furma da sugo per mangiar ellas durant l'enviern, nus conservain tratgas cuschinadas oravant.
En la mazlaria vegnan tuttas tratgas cuschinadas e vacumadas en satgets sterils. Tocs da charn tegnian uschia enfin in'emna, tratgas sco schuppas fin trais mais. Quai san ins dentant era far a chasa. Simplamain redimensiunar la receptura e suenter seguir als pass giusut.
Dus metodas per conservar
Avrir la boxSerrar la box
Metoda 1
- Sterilisar magiels da conserva en l'aua buglinda per passa 10 minutas
- Metter en la schuppa, il brasato u la tratga preferida
- Laschar almain 1 centimeter enfin l'ur e serrar
- far en tar 60 – 90 grads en la padella cun aua per 10 minutas enfin 2 uras (dependa dal cuntegn)
- Laschar sfradentar
- pli auta che la temperatura è, pli ditg che la conserva tegna, dentant main vitamins e substanzas nutritivas che restan
Metoda 2 - Vacuumar tratg en satget da gastro
- far en tar 60 – 90 grads en la padella cun aua per 10 minutas enfin 2 uras (dependa dal cuntegn)
- Laschar sfradentar
– pli auta che la temperatura è, pli ditg che la conserva tegna, dentant main vitamins e substanzas nutritivas che restan
Tar tuttas duas metodas pon ins per stgaudar suenter il tratg far quai cun u senza recipient.
Bun appetit!
Il «convenience food» – trats per stgaudar a chasa