Dapi la stad dal 2019 è Fadri Arpagaus possessur dal Berghuus a Radons en il Surmeir – in'ustaria da lunga tradiziun. Il 2020 ha el transfurmà l'ustaria en in albiert luxerius.
Per l'emissiun dal november descriva Fadri Arpagaus – ch'è oriund da Savognin – la deliziusadad dals raviauls surmirans, co che la schuppa da Son Giera è vegnida inventada e tge tratga che vegn era numnada Schmulo.
Raviauls da la tatta
Quest recept è in classicher da la cuschina surmirana. Igl è ina spaisa tipica che vegniva servida tar dis pli impurtants.
- Maschadar la farina cun il sal. Agiuntar l'ov e maschadar tut las ingredienzas. Empastar la massa cun agiuntar plaun a plaun aua. Laschar ruassar la pasta per 30 min.
- Sgrattar il paun alv, brassar en paintg e dar en ina cuppa.
- Tagliar fin la verdura, coier en paintg, laschar sfardentar e maschadar ensemen cun il pain alv, il chaschiel, la groma ed il latg. Cungdir la emplenida cun sal, paiver e nusch-mustgat.
- Rasar or bain la pasta, emplenir ella cun la emplenida, bagnar cun pauca aua ils urs cun in penel, metter ensemen la pasta e tagliar ils singuls raviauls.
- Laschar coier curt ils raviauls en aua buglienta, sguttar e cundir tenor gust cun sal e paiver.
La schuppa da Son Giera
Era las vischnancas da la regiun Surmeir han savens recepts spezials. Quà (p.ex. a Salouf) n'avevan las perdunanzas betg mo ina funcziun religiusa mabain era culinarica.
- Truschar levet ed agiuntar alternond la farina, ils ovs e cundir.
- Laschar pussar 30 minutas.
- Cun dus tschaduns far gnocs sco nuschs e laschar coier levet circa 5 minutas en il buglion.
- Empruvar l’emprim da coier in gnoc, sche quel scroda ston ins agiuntar anc in pau farina.
Schmulo
In simpel past sin las aclas era la primavaira il schmulo. Igl è in recept fitg simpel e delicius!
- Maschadar tut las ingredienzas e far ina pasta in zic pli dira che per omlettas.
- Luar il paintg en la padella da brassar, svidar en il schmulo e brassar cun pauca chalira.
- Manizzar il schmulo cun la palutta enfin ch’el è fin sco maluns.
Biscutins surmirans
Ils biscutins surmirans èn adattads per mintga mument da café.
- Far ina pasta cun las quatter ingredienzas.
- Tagliar en quadrins la tschigulatta ed agiuntar cun ils mandels a la pasta.
- Furmar duas rollas e metter sur notg a frestg.
- Tagliar rudellas da ½ cm e stritgar cun mellen d’ov.
- Metter en il furn prestgaudà sin 180 grads e laschar vegnir mellen-brin (circa 15min).
Bun appetit giavischan RTR e Fadri Arpagaus!