Siglir tar il cuntegn

Nossa cuschina «Tgi che n'ha betg gugent coriander ha pers en il Maroc»

Il Maroc è ina terra en il nordvest da l'Africa che cunfina cun la Mar mediterrana, cun l'Atlantic e cun la Sahara. Ina terra fitg diversa nua ch'era la culinarica ha gronda tradiziun. Durant il mars raquinta Giana Maria Cantieni da sias experientschas culinaricas durant divers viadis en il Maroc.

In past tradiziunal dal Maroc è il cuscus. Quel vegn cuschinà en la padella tradiziunala arschiglia «Tajine». Cun diversas verduras e per part er charn è il cuscus in plat che vegn cuschinà per tut la famiglia. Tge che na po betg mancar è il coriander.

Ingredienzas per il cuscus
Legenda: Ingredienzas per il cuscus. RTR
Tgi che n'ha betg gugent coriander ha pers en il Maroc.
Autur: Giana Maria Cantieni

Savens vegnan tuts in venderdi suenter la messa ensemen per mangiar. Igl na vegn però betg mo fatg cuscus per la famiglia mabain era per las persunas pli povras. Per quellas vegn il cuscus pachetà en satgets da plastic e mess sin il banc da fanestra e quels ch'han da basegn pon sa servir.
Mangià vegn il cuscus lura cun ils mauns e betg cun pusada. En quel connex è impurtant da savair, ch'ins na mangia betg cun il maun sanester. Il maun dretg e per mangiar, il maun sanester per far giu il tgil.

Mangiar cun il maun sanester u era dar raps cun il maun sanester è fitg impertinent.
Autur: Giana Maria Cantieni

In'autra spezialitad dal Maroc è l'amlou. Amlou è per ils Marocans in tec sco noss Nutella. Ina crema fatga or da mandels, mel e ieli d'argan. Mangià vegn l'amlou cun ina sort da omlettas u era sur fritga frastga.

Amlou cun fritga frestga
Legenda: Amlou cun fritga frestga MAD
Per mai na gusta nagut uschè ferm dal Maroc sco amlou.
Autur: Giana Maria Cantieni

Las ingredienzas per l'amlou èn tipicas per il Maroc. Surtut l'ieli d'argan. Per far il ieli drovins ils fritgs da la planta d'argan e quella crescha mo en il Maroc. Perquai è quest ieli era uschè char. In svizra pajan ins circa 100 francs per in liter.

Il recept per fer «Amlou»

Avrir la box Serrar la box

200 g mandels

100ml ieli d’argan

50g mel d’avieuls

ina prisa sal

 

Ils mandels metter per var 15 minuts en il furnel tar 180°C.
Suenter en il mixer cun il ieli d’argan, il sal ed il mel d’avieuls. Mixar tut enfin tar la consistenza giavischada. Tut tenor gust anc metter tiers dapli mel.

Emplanir il amlou en vaiders sterils e giodair il amlou aifer dus mais per exempel cun fritga frestga.

RTR Nossa cuschina 10:15

Artitgels legids il pli savens