Siglir tar il cuntegn
Foto da l'acziun
Legenda: RTR

«RTR racolta» Cun guants e microfon al puls da la racolta

En il rom da «nossa cuschina indigena» rapporta RTR mintgamai las mesemnas dal settember e da l'october da differents lieus nua ch'i vegn cultivà, lavurà e racoltà.

L’atun è bler memia bel per sa serrar en cuschina e star davos las chazzettas. Perquai va RTR en differentas parts dal Grischun nua che la racolta da differents products capita. I na vegn betg sulettamain rapportà dal lieu, mabain era fatg tschuf ils mauns per gidar tar la racolta.

Las moderaturas Gaby Degonda e Georgina Janki sa mettan a la lavur per la racolta, ellas gidan als producents tar ils differents process da lavur e rapportan live dal lieu al radio RTR.

Racolta da chastognas en Bregaglia

Mesemna daventa la lavur da racolta pli spinusa. Cun guants giain nus a racoltar chastognas cun Ivana ed Andreas Engler per la vendita e per il festival da chastognas.

Las chastognas gronda vegnan vendidas directamain, la pitschnas vegnan tostas èn in pitschen indriz da torrer. Suenter pon ellas vegnir per far farina ma er per mangiar per exempel sco schuppa da chastognas da la Bregaglia.




Racolta d'urtais a Laus

Sin bunas 60 aras culitveschan Marcus ed Anna-Maria Duff divers legums e verduras. Sin la pli gronda surfatscha creschan urtais, la feglia per far capuns. Ils urtais dals Duff's èn famus e vegnan vendids millis e millis via vendita directa.

Sper ils blers urtais e legums sco randas, zuchettis, tomatas, salata, fava da tuttas colurs e lunghezzas creschan sin 1'300 metrers sur mar era insquanta verdura exotica. Sper melonas era topinambur e stachys.

Topinambur vegn era numnà il tartuffel dals diabetichers. Stachys è ina delicatessa che drova blera pazienzia da racoltar e schubergiar. Stachys sumeglian in pau a crevettas.

A Müstair a chavar tartuffels

Sin l’er da tartuffels da Jon Jachen Flura a Müstair vegn actualmain fatg lavur da racolta. Igl è il temp nua ch'ins po prender ord la terra la lavur dals ultims mais e tegnair enta maun ils tartuffels. Jon Jachen Flura cultivescha tartuffels sin plirs champs che dattan ensemen da quai da 3 hectaras. Las sorts ch'el racolta èn differentas, era da diversa consistenza. Tar nossa visita a Müstair essan stads cun tractor e maschina speziala sin il champ cun la sort Jelly. In tartuffel mellen da consistenza dira (feskochend). Dentant stuì constatar, che la paletscha vegn megna svelt davent, tgei che munta ch'ils Jelly's ston anc star in pau en la terra.

Nus avain dischlocà nossa lavur sin il champ dals tartuffels cun il num Laura. Quist tartuffel è da consistenza mez dira e sia paletscha è cotschna. Quella sort pronta per racoltar. Era sche la racolta gronda tar la Flura Agrar cumenza pir a partir da l'emna che vegn, quinta Jon Jachen Flura cun ina racolta media da buna qualitad. Da quai dad 80 tonnas tartuffels dastgassi dar quest atun.

Ina gronda part va en la vendita directa e resta en la regiun. Ma ina part dals tartuffels da Jon Jachen Flura sa tschentan era en stizuns e tar interpresas e partenaris en la Bassa.

Lavin: La pli auta plantascha d'artischoccas en l’Europa

Gaby Degonda ha visità ils 7 da settember la plantascha d'artischoccas a Lavin.

Recept

RTR racolta 10:15

Artitgels legids il pli savens